Adunarea Generală a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din Moldova (ANAT)
La 22 noiembrie 2017 a avut loc Adunarea Generală a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din Moldova (ANAT). În cadrul întâlnirii au fost anuntate rezultatele activităților organizației în ultimii ani, au fost discutate problemele actuale și reales noul șef al Asociației.
«ANAT a fost înființată în anul 2002 și este una dintre primele asociații de turism din Moldova. În ultimii 15 ani, sarcina sa principală a fost și rămâne protecția membrilor săi. Asociația abordează problemele sectorului în ansamblu și solicită consolidarea tuturor participanților acestei piețe: operatorilor de turism, agențiilor de turism, structurilor de cazare, restaurantelor, transportatorilor, etc. Asociatia participă activ la elaborare cadrului legislativ, la mese-rotunde, oferă consultații în domeniul turismului. Asociația promovează Moldova ca țară turistică, pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști in tara. Potențialul turistic al Moldovei este destul de înalt și ar trebui valorificat pentru dezvoltarea turismului receptor.»
După prezentarea raportului privind activitatea organizației, participanții la Adunrea Generala au discutat problemele organizaționale actuale, apoi au inițiat procesul de realegere al noului Președinte al Asociației, conform Ordinea zilei al Adunarii Generale ANAT.
Alexandru Juraveli a prezentat Consiliului de Administrație si tuturor Membrilor prezenti, noul candidat pentru postul de Președinte al ANAT, dna Anna Colța.
În activul Annei Colța, are o experienta de 15 ani in industria turismului. Ea cunoaste problemele și perspectivele sectorului turistic din Moldova, a declarat Alexandru Juraveli. Atfel, experiența de mulți ani a dnei Colța va aduce o contribuție semnificativă nu numai activității și dezvoltării Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din Moldova, ci și industriei turismului din Republică.
În discursul ținut în fața membrilor Adunării Generale ANAT, dna Anna Colța a menționat că turismul este o activitate extrem de importanta pentru dezvoltarea economică a Moldovei, care necesită o inviorare.
Candidatul pentru președinția ANAT a numit cinci puncte principale pe care tinde să-și concentreze eforturile în următorii doi ani (2018-2020):
• Primul punct este- consolidarea tuturor participanților din industria turismului. Fragmentarea agenților economici din sectorul dat, are consecințe negative pentru cei din domeniu.
• Elaborarea și adoptarea unui nou cadru legislatin pe domeniul turismului. Din momentul adoptării legii în vigoare a trecut mult timp, piața turistică din Moldova a evoluat, iar legea veche nu mai e relevanta.
• Implementarea unui Registru al turismului «smart-soft», care va permite persoanelor juridice să elucideze obstacolele birocratice.
• O garanție financiară, care trebuie să fie elaborată și implementata pentru agențiile și operatorii turistici în conformitate cu Codul Civil al Republicii Moldova.
• Înregistrarea modificărilor la Codul Fiscal al Republicii Moldova și crearea de către stat condiții necesare pentru ieșirea afacerilor din sectorul tenebru al economiei, inclusiv a turismului receptor.
După încheierea discursului dnei Annei Colța, Președintele Asociației, Alexandru Juraveli, a sugerat ca alegerea noului Președinte al organizației să fie supus votului.
Prin majoritatea voturilor, cu o singură abținere, noul Președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din Moldova a fost aleasă dna Anna Colța.
Dna Anna Colța a mulțumit Membrilor din cadrul Adunarii Generale pentru încredere și a promis să facă tot posibilul pentru a o justifica.
Colegii prezenți au felicitat-o pe dna Anna Colța cu ocazia desemnării în noua funcție și i-au propus spre examinare câteva subiecte de discuții în cadrul grupului de lucru.
Centrul de presă ANAT